İşitme Merkezi Bul
Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Tinnitus (Kulak Çınlaması)
Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Kulak çınlaması olarak bilinen Tinnitus; kişilerin kulaklarında hissettikleri, çınlama, uğultu, ıslık sesi vb. şekillerde tanımlanan, zaman zaman artan veya sürekli devam eden rahatsız edici seslerdir. *

Tinnitus, dışardan gelen herhangi bir ses olmaksızın kişiler tarafından duydukları bildirilen ses algısıdır. Tipik olarak "kulaklarda çınlama" olarak anılır, ancak tıslama, uğultu ve ıslık gibi ses türleri olarak betimlenebilmektedir. *

Bu sesler kişinin günlük yaşamı etkileyebilecek kadar yoğun ve can sıkıcı olabilir. Oluşturduğu psikolojik etkileriyle kişinin ve dolaylı olarak diğer aile fertlerinin yaşam kalitelerini etkileyebilir.**

Kulak çınlamasına (Tinnitus) neden olabilecek risk faktörleri arasında;

  • İşitme kaybı,
  • ototoksik ilaçlar,
  • kafa travması ve
  • depresyon yer alır.

Tinnitus’un Tedavisi Var Mıdır?

Tinnitus’un kesin bir tedavisi mevcut değildir ancak olası tedaviler konusunda birçok araştırma devam etmektedir.  

Günümüzde kullanılan mevcut tedaviler arasında;

  • İşitme cihazı
  • Geniş bant ses terapisi ve
  • Danışmanlık yer alır. ***

Kulak Çınlamasında İşitme Cihazlarının Rolü

İşitme cihazı kullanımı kulak çınlamasında önemli tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.

İşitme cihazlarında bulunan Tinnitus terapi özellikleriyle işitme cihazı kullanıcılarına verilen sesler çınlamanın daha az duyulmasına yardımcı olmaktadır.

Ayrıca, işitme kaybı olan kişilerde, bu duruma eşlik eden kulak çınlaması da varsa; işitme cihazı kullanımı kulak çınlamasının daha az duyulmasını ve çınlamadan daha az rahatsız olunmasını sağlar.

Audika İşitme cihazlarında, Tinnitus Retraining Therapy**** ile uyumlu olacak okyanus sesleri ve çeşitli gürültüler kullanılmaktadır.

Temel amaç; kullanıcıların duyduğu sesleri çeşitlendirerek, çınlamasının daha az duyulmasını ve bu seslere rahatlamasını sağlamaktır.

* Meyerhoff, W.L. ve Cooper, J.C. (1991). Tinnitus. In: Paparella MM, ed. Otolaryngology. Philadelphia, A: WB Saunders Company, 1169-79.

** Seren, E. (2008). Web tabanlı tinnitus değerlendirme ve maskeleme yöntemi. Türk Otolarangoloji Arşivi, 46(3),262-265.

***Lancet 2013

**** Tinnitus Retraining Therapy, tinnitusun nörofizyolojik modeline dayanan, Jastreboff tarafından tasarlanmış, özel bir metottur (Scherer ve Formby, 2019)