İşitme Merkezi Bul
Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular
bottom arrow1. SGK işitme cihazının ne kadarını karşılıyor?

İşitme cihazlarında SGK katkı payından faydalanabilmek için; devlet hastanesi, özel üniversite hastanesi ve üniversite hastanelerinden alınan rapor, reçete ve işitme testiyle birlikte işitme merkezleri üzerinden faydalanılabilir. SGK katkı payı kullanıcının yaşına ve emeklilik durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

 

Yaş AralığıDurumBrüt TutarNet ÖdenenMaaştan Kesinti
0-4 YaşÇalışan7.630,56 ₺6.104,44 ₺0,00 ₺
Emekli7.630,56 ₺763,05 ₺
5-12 YaşÇalışan6.782,72 ₺5.426,17 ₺0,00 ₺
Emekli6.782,72 ₺678,27 ₺
13-18 YaşÇalışan6.358,80 ₺5.087,04 ₺0,00 ₺
Emekli6.358,80 ₺635,88 ₺
18+ YetişkinlerÇalışan4.239,20 ₺3.391,36 ₺0,00 ₺
Emekli4.239,20 ₺423,92 ₺

 

 

bottom arrow2. İşitme cihazlarının fiyatları neye göre değişiyor?

İşitme cihazları, ciddi bir araştırma geliştirme çalışması olan ve teknolojik açıdan güçlü donanıma sahip cihazlardır. İşitme cihazı teknolojisi sadece ses yükseltmeyi değil; konuşmayı anlama, konuşmayı ayırt etme başta olmak üzere kullanıcıların hayatlarındaki konforu artırmayı amaçlamaktadır. İşitme cihazlarının fiyatları içerdiği teknoloji ve donanıma göre değişiklik göstermektedir.

  • İşitme kaybının tipi
  • İşitme kaybının derecesi
  • İşitme kaybının konfigürasyonu
  • Kullanıcının konuşmayı ayırt etme skoru
  • Kullanıcının günlük hayattaki bulunduğu sosyal ortamlar

Kullanıcının teknoloji ihtiyacı ve teknoloji kullanımı gibi durumlar kişiye uygun işitme cihazı modelini etkilemektedir. Bu durum da farklı fiyatlarında farklılıklara neden olmaktadır.

bottom arrow3. Audika işitme cihazları kaç yıl garantilidir?

Audika marka işitme cihazlarının garanti süresi 3 yıldır.

bottom arrow4. İşitme cihazı kullanmak kulağı tembelleştirir mi?

Halk arasında sıkça duyduğumuz bu bilgi kesinlikle yanlıştır. İşitme organımızla duyduğumuz sesleri beynimiz ile anlamlandırırız. Bu anlamlandırmanın devam etmesi için ise seslerin duyulması ve beyne ulaşması gerekmektedir. İşitme cihazı ise bu seslerin beyne eksiksiz iletilmesini sağlar. Bu yüzden işitme cihazı, işitme sistemini çalıştırarak beynin tembelleşmesini önlemeye destek olur.

bottom arrow5. İşitme cihazları işitme kaybını tedavi eder mi?

Bazı işitme kayıplarının medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavisi olmakla birlikte bazı işitme kayıpları tedavisi bulunmamaktadır. Bu noktada işitme cihazları işitme kaybının ilerlemesini engellemek ve kişilerin hayat konforlarını arttırmayı desteklemek için kullanılmaktadır. Ancak seslerin beyne ulaşmasında işitme kaybından kaynaklı eksik olan kısımları tamamlar ve beyne seslerin tam bir şekilde gitmesini sağlar. İşitme cihazı tedavi etmese de doğru uygulanan işitme cihazıyla birlikte beynin sesleri unutmasının önüne geçilir.

bottom arrow6. İşitme cihazımı günlük ne kadar süre kullanmalıyım?

İşitme cihazını uyku dışında kalan zamanların tamamında kullanmak gereklidir. İşitme cihazına uyum sağlanması, işitme cihazından maksimum verim alınması ve beyne giden seslerin tam ve sağlıklı bir şekilde ulaşması için işitme cihazının düzenli kullanımı önemlidir.

bottom arrow7. İşitme cihazımı ne zaman çıkarmalıyım?

İşitme cihazını aşağıdaki durumlarda çıkarmak gerekmektedir;

  • Banyo-duş-havuz gibi cihazın ıslanabileceği ve nemleneceği ortamlarda
  • Uyurken
  • Yoğun terlemeye sebep olacak sporlarda
  • MR ve Röntgen çekimi sırasında
  • Abdest alırken

İşitme cihazınızı kullanmadan önce kulağınızın kuru olduğundan emin olmalısınız.

bottom arrow8. Konuşmaları duyuyorum ama anlamıyorum bu durumda işitme cihazı bana fayda sağlar mı?

Duyuyorum ama anlamıyorum işitme kayıplı kişilerden çok sık duyulan şikâyettir. Çünkü aslında işitme kulakta başlayıp beyinde devam eden bir süreç olduğu için anlama da işitme kaybından etkilenen bir durumdur. Bu yüzden işitme cihazı kullanımı işitme kaybını desteklediği gibi duyulan seslerin anlamlandırılmasını da destekler. Üstelik kullanılmadığında artan işitme kaybına bağlı ilerleyen anlama problemlerinin de önüne geçeceği için beynin işleyişini de destekler. İşitme kaybının nörolojik etkilerinin ayrıntısı için  TIKLAYINIZ.

bottom arrow9. İşitme kaybım var tek cihaz kullansam olmaz mı?

Eğer her iki kulakta da işitme kaybı varsa iki kulakta da işitme cihazı kullanılması gerekmektedir. Her kulağın işitme süreci ayrı işleyip beyni desteklediği düşünülürse her iki kulağın işitme cihazı kullanması beynin tam olarak desteklenmesi için gereklidir. Bu yüzden iki kulakta da işitme cihazı kullanılması;

  • Gürültülü ortamlarda konuşmalarda daha iyi ayırt etmeyi
  • Sesin nereden geldiğini anlamayı
  • Konuşmaları anlamak için harcanan zihinsel enerjiyi azaltmayı
  • İki taraflı işitme ile fiziksel dengeyi destekler.
bottom arrow10. İşitme cihazının temizlik ve bakımını ne zaman yapmalıyım?

İşitme cihazının temizlik ve bakımının yapılması hem cihazın ömrünü hem de cihazdan alınan verimi olumlu olarak etkilemektedir. Bu yüzden işitme cihazlarının temizlik ve bakımına önem verilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki belirtilen durumlarda işitme cihazının temizlik ve bakımı yapılmalıdır.

Kubbe ile kullanılan cihazlarda;

  • Her ay kubbe değişimi,
  • Her ay filtre değişimi,
  • İşitme cihazlarının kapsamlı bakım ve temizliği için yılda bir teknik servis uzmanları tarafından yapılması gereken bakım.

Kalıp ile kullanılan cihazlarda;

  • 3 aylık sürelerle kalıp ile cihaz arasındaki hortum değişimi
  • İşitme cihazlarının kapsamlı bakım ve temizliği için yılda bir teknik servis uzmanları tarafından yapılması gereken bakım.