İşitme Cihazı Tipleri
İşitme Cihazı Tipleriİşitme cihazları temel olarak kulak içi ve kulak arkası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım işitme cihazlarının çalışma prensiplerini de değiştirmektedir. Örneğin, kulak içi işitme cihazında işitme cihazını oluşturan tüm teknolojik parçalar kulak içinde bulunurken, kulak arkası işitme cihazında kulağın içinde durmaz ve kulak arkasında kalacak şekilde cihaz kulağa yerleşir.
Kulak içi ve kulak arkası işitme cihazları da kendi içlerinde kullanım şekline ve odyolojik verimliliklerine göre de kendi içlerinde gruplara ayrılırlar.
Kulak arkası (BTE): işitme cihazları, yeni nesil cihaz tasarımları içinde bile halen mevcudiyetini sürdüren işitme cihazı modelidir. BTE, işitme cihazının bileşenleri kulağın arkasında yerleştirilen kabinin içerisindedir. Cihazın kulağa yerleşim şekli ve teknik olarak farklı kabin büyüklükleri, farklı işitsel kazançlar elde etmemize hizmet eder. Cihazın kulak arkasındaki yerleşim yeri açısından; 23 kulağın doğal pinna etkisinden kaynaklanan kazançtan, kullanıcının yarar görmesini sağlar. Geleneksel işitme cihazında, ses kulak kalıbı ile kulak kanalına aktrılır (Kochkin, 2010). BTE tarzı işitme cihazılarının kullanıcı sınırlaması yoktur. İşitme kaybı derecesi hafiften- çok ileri dereceye kadar tüm işitme kayıplarına hitap edebilecek güçte BTE işitme cihazı seçeneği mevcuttur. Küçük çocuklarda meydana gelen büyümeye bağlı değişiklikler nedeniyle, BTE tarzı işitme cihazları, işitme bozukluğu ile geldiklerinde amplifikasyon cihazları olarak tercih edilir (Mourtou ve Meis, 2012)
Kulak arkası (RITE): Teknolojinin ilerlemesiyle işitme cihazı amplifikatör ve receiverların da gelişmesi BTE işitme cihazlarının kazanç ve işlemci özellikleri bakımından ilerlemesine katkı sağlamıştır. Bu gelişmeler, işitme cihazlarının üretiminde receiverlerin kabin içerisinden çıkarılıp kulak içine yerleştirilerek daha estetik görünüme sahip, daha yüksek kazanç üretebilen cihazlara doğru evrilleşmiştir (Dillon, 2012; Martin ve Clark, 2012). Bu cihazlar hoparlörün kabin içerisinden çıkartıldığı ve kulak kanalına yerleştirildiği modeller oldukları için "Receiver in the ear- Kulak içi hoparrlör teknolojisi - "olarak isimlendirilirler. Bu cihazlar BTE cihazların alt grubu olup, kabin geleneksel BTE cihazlarda olduğu gibi bu cihazlarda da kulak arkasına 24 yerleştirilir. En önemli fark hoparlör (receiver) kulak kanalına yerleştirilmesidir. Mikrofon - hoparlör mesafesinin artması feed back probleminin önüne geçtiği için işitme cihazı daha yüksek kazanç üretebilir. Ayrıca hoparlörün kulak kanalına yerleştirilmesi kulak kanalı kulak kalıbı kadar kapatmadığı için kısmen oklüzyonunu önler. Oklüzyonun önlenmesi alçak frekans seslerde doğal işitsel rezervin kullanılmasına olanak verir Alçak frekanslar normal ya da normale yakın yüksek frekanslarda işitme kaybının arttığı işitmelerde özellikle kullanılması gerekmektedir. İşitme kaybı ileri derece değilse, tüm işitme kayıplarında en sık tercih edilen cihaz modelidir (Martin ve Clark, 2012).
Pil işitme cihazlarına elektrik enerjisini sağlayan araçtır. Bu güç eskiden beri işitme cihazı pillerinden sağlanmaktaydı. Ancak günümüzde şarjlı işitme cihazları da çokça kullanılmaya başlandı.
Pilli İşitme Cihazları
İşitme cihazları çalışması için yoğun güç gerektirmektedir. Bu yüzden işitme cihazlarının pilleri cihazın tipine ve dinamik aralığına göre değişir. Hali hazırda kullanılan 10,13,312 ve 675 numara olmak üzere 4 çeşit pil vardır.
Şarjlı İşitme Cihazları
Günümüzde işitme cihazlarında lityum-iyon şarjlı pillerden şarjlı işitme cihazları kullanılmaktadır. Audika şarjlı cihazları sadece şarj aletlinize yerleştirmeniz yeterlidir. 3 saatlik şarj süresi tam gün işitme cihazının çalışmasını sağlar.